Официално към момента у нас са установени 33 заразени с британския

...
Официално към момента у нас са установени 33 заразени с британския
Коментари Харесай

Официално 33-ма души у нас са заразени с британския вариант на коронавируса

 Официално към момента у нас са открити 33 инфектирани с английския вид на коронавуриса и няма случаи на бразилски и южноафрикански вариант. Това заяви в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия вирусологът проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ в % от всички позитивни проби се търси освен английският вид, а и всички други съществени разновидности, които са значими.

В Центъра се работи върху въвеждане на нова методика, нов уред, което неведнъж ще се форсира обработването на пробите - седмично вместо 48 ще се обработват 250 проби, и доста ще се намали себестойността на една проба.

Предвид условието на Европейския център за надзор на заболяванията - най-малко 5% от позитивните проби да бъдат секвенирани, надяваме се да достигнем този %. Ако в бъдеще броят на позитивните проби нарастнe доста, е допустимо да не можем да обработваме тези 5%, означи проф. Христова.

Има леко повишаване на броя на инфектираните и пада възрастта, показа наблюденията си от последната седмица общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова, член на УС на БЛС.

Младите вършат повече контакти, а възрастните са повече на закрито, пазят се повече, само че хората не желаят да се карантинират, не желаят да останат вкъщи - това следим. Хората укриват околните си, с цел да вървят на работа, с цел да не останат под карантина и да не са изолирани, което забавя диагностиката и дава опция да се популяризира болестта, означи доктор Николова.

" Сложното при имунизирането е логистиката. Например, една ампула се слага на пет индивида и тя би трябвало да се употребява за несъмнено време след отварянето, а постоянно измежду записаните за имунизация в деня се оказват хора, които не трябва да се имунизират в момента``, сподели още тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР